top of page
  • Regulatory House

Návrh stanoviska: veřejná konzultace o nitrosaminech v potravinách

Aktualizováno: 5. 12. 2022

Veřejná konzultace k návrhu vědeckého stanoviska EFSA k rizikům pro lidské zdraví v souvislosti s přítomností nitrosaminů v potravinách


Nitrosaminy jsou chemické sloučeniny, které se mohou tvořit v potravinách během jejich přípravy a zpracování . Byly nalezeny v potravinách, jako jsou uzeniny, zpracované ryby, kakao, pivo a další alkoholické nápoje. Nitrosaminy mohou být přítomny také v řadě dalších potravin, jako je vařené maso, zpracovaná zelenina, obiloviny, mléko a mléčné výrobky nebo fermentované, nakládané a kořeněné potraviny. Některé nitrosaminy jsou genotoxické (mohou poškodit DNA) a karcinogenní (mohou způsobit rakovinu). Návrh stanoviska úřadu EFSA hodnotí rizika pro veřejné zdraví související s přítomností nitrosaminů v potravinách.


Při hodnocení bylo zjištěno, že u všech věkových skupin je expozice nitrosaminům z potravy vyšší než úroveň, která by mohla představovat zdravotní problém.


Zájemci jsou vyzváni k zaslání svých písemných připomínek do 22. listopadu 2022.


Více informací a možnost předložení připomínek naleznete na tomto odkazu.

17 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

U kterých výrobků nelze žádat o registraci?

SÚKL na svých webových stránkách zveřejnil několik typů výrobků, u nichž již nelze žádat o registraci jakožto léčivého přípravku, jelikož nenaplňují definici dle §2 zákona č. 378/2007 Sb. o léčivech.

bottom of page